De Braziliaanse ananas

De Braziliaanse ananas is gegarandeerd lekker! Dit komt omdat Brazilië het perfecte klimaat heeft om de vrucht te laten groeien. Het Zuid-Amerikaanse land heeft een groter oppervlak aan ananassen dan de grootte van ons kleine kikkerlandje. Kun je je dat voorstellen?

De Brazilianen zijn dol op de ananas. Ze gebruiken het voor veel verschillende gerechten en het wordt op straat veel verkocht. Ook voor de armere bevolking is de ananas goedkoop verkrijgbaar. En als ze even geluk hebben groeien ze gewoon in het wild!

Braziliaanse ananas
Braziliaanse ananas

De vruchten met de beste kwaliteit gaan vaak naar het buitenland toe. Dit doen ze omdat ze hier het meeste geld voor kunnen vangen. Zo houden ze de prijs voor ananassen in het eigen land laag en kunnen ze de exportananassen duur aan het buitenland verkopen.

De ananassen worden vaak per boot vervoerd. Dit komt omdat het relatief zware vruchten zijn, waardoor het vaak te duur is om de vrucht via de lucht te vervoeren. Om deze reden kan de prijs (afhankelijk van het seizoen) behoorlijk hoog liggen. Als je het slecht treft kan de prijs voor een ananas wel oplopen tot 2,50 euro.

Het fabeltje achter de ananas

De wetenschappelijke naam achter de vrucht ananas komt van de Tupi taal in Brazilië. Deze taal wordt in verschillende dorpjes en kleine steden nog steeds gesproken en kent zijn oorsprong van honderden jaren geleden. De betekenis van de naam is ‘sterk ruikende fruit’.

En daar zit natuurlijk wel wat in. De vrucht kun je van mijlenver al ruiken. Op zich is daar na mijn mening niks mis mee, want de vrucht ruikt lekker. De meeste vruchten die zoet van aard zijn ruiken lekker. Maar de ananas heeft toch wel de beste geur om eerlijk te zijn.

Wanneer je een ananas makkelijk uit zijn schild kan trekken, zegt dat iets over de rijpheid van de vrucht. Dit is een fabeltje, want uiteindelijk is hier helemaal niks van waar. Wanneer je een ananas makkelijk uit het blad kunt trekken, betekent dit dat het aan het rotten is. In de meeste gevallen kun je dit wel ruiken en zal die zuur van smaak zijn.